QUÈ ÉS UN ALIMENT TRANSGÈNIC?
Els transgènics són organismes específicament cereals, que han estat dissenyats pels científics utilitzant tècniques d'enginyeria genètica.
COM ÉS CREA?
El mètode mitjançant el qual treballen és incorporant als nuclis de les cèl.lules d'una espècie un gen estrany d'una altra espècie i tot això és per aconseguir que aquella planta tingui unes característiques determinades, com per exemple:
- que pugui aguantar millor les sequeres
- que no l'afectin les plagues
- que doni uns fruits més grans
- o qualsevol altra cosa que proporcioni una major productivitat
A cada un d'aquest aliments els incorporen tres gens diferents:
1. El gen de resistència als antibiòtics: ens permet distingir un tipus d’aliment que ha estat modificat d’un altre que no ho ha estat.
2. El gen autoinsecticida: permet a l’aliment modificat generar una toxina anomenada Bt que lluita contra qualsevol insecte que vulgui perjudicar-lo.
3. El gen de la resistència als herbicides: Permet utilitzar major quantitat d’herbicides per eliminar les plagues sense que el vegetal conreat es vegi afectat. En comparació amb un aliment que no és transgènic com que no té cap d’aquestes qualitats si és veiés afectat per alguna d’aquestes situacions és moriria.
QUINS INCONVENIENTS?
- Si hi ha un conreu de blat de moro natural i a una distància de 10m té un conreu de blat de moro transgènic quan arribi la primavera i els transgènics desprenguin el pol.len quana aquests arribin a la flor del blat natural i les fecundi aquest es transformarà en un conreu de blat transgènics.
Els verdaders problemes són:
1. Contaminació de la terra per acumulació d’herbicides.
2. Hibridació amb no transgènics que és el cas de l’exemple de de dalt
3. Pèrdua de la biodiversitat.
4. També pot presentar riscos per a la salut com per exemple l’aparició de noves al·lèrgies, augment de productes tòxics en l’aliliment, disminució de la fertilitat, efectes en el sistema immunològic.
Per dur a terme aquest mètode utilitzen dos processos:
QUINS AVANTATGES?
Beneficis pels consumidors: responen millor a les necessitats alimentàries i nutricionals, i a les preferències del mercat, prevenen malalties, són portadors de vacunes i presenten millors característiques sensorials i disponibilitat d´aliments.
Beneficis pels productors: els transgènics estan genèticament millor adaptats a factors ambientals adversos, tenen creixement i desenvolupament accelerat i això comporta una intensificació de producció i per tant, reducció de costos. El retràs del procés de maduració permet tenir als aliments una major vida. També ofereixen una resistència als herbicides, plagues d´insectes i infeccions provocades per microbis.
Beneficis pel medi ambient: permeten l´ús més racional de la terra, l´aigüa. Disminueix l´utilització de substàncies quimiotòxiques com fertilitzants o plaguicides.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada